28 de març del 2016

Trossets d'Aragó i Navarra

Els quatre dies de setmana santa que hem tingut poden no donar per gaire cosa... o per molt!  Aquesta vegada els hem destinat a veure alguns trossets d'Aragó i Navarra que no han estat gens malament!

Per aprofitar el dia de desplaçament ens aturem unes hores a Zaragoza. El primer que visitem és l'Aljafería, un palau fortificat d'estil mudèjar que ens va agradar molt.


Ja al centre de la ciutat, just a sota de l'actual plaça del Pilar veiem les restes del Forum romà, amb les antigues clavegueres, i seguidament visitem la "Pilarica". Dinem al Tubo i després travessem el riu.  Si bé l'Aljafería ens va agradar molt, la veritat és que el centre de Zaragoza ens va decebre una mica  :(


A la província de Huesca, i a molt pocs quilòmetres de distància entre ells, trobem dos llocs realment espectaculars i relativament poc coneguts: els pobles de Loarre i Riglos. El primer presumeix de castell medieval, un castell impressionant: el Castillo de Loarre.


Riglos és conegut pels Mallos de Riglos, unes parets ben verticals que despunten a  a tocar de la població i que són molt concorregudes entre els escaladors, especialment les roques Pisón (amb el famós "Puro") i Firé. Tot i no tenir-ho previst, acabem fent una excursió de 5,5km que dóna la volta als mallos i permet veure'ls des de darrere i a una alçada prou considerable. Molt recomanable!
Link track GPS:  Circular Mallos de Riglos


Agüero, molt a prop de Riglos, té uns altres mallos, que fan la competència als primers!


I per acabar d'arrodonir encara més el dia (tot i que ja era un dia 10), a Valpalmas trobem unes formacions força curioses, erosionades per l'aigua i el vent: los Aguarales de Valpalmas.


Olite és un petit poblet de Navarra situat a menys de 45km de Pamplona i que té un castell molt bonic. Està molt ben restaurat i permet fer-nos molt bé a la idea de com devia ser la vida en un castell-palau.


També a Navarra, ens endinsem al paratge natural Bardenas Reales, que comprèn diversos terrenys argilosos que les inclemències del temps ha anat erosionant i donant formes capritxoses (com el Castildetierra, la formació argilosa més coneguda). Tenint en compte que els cims Rallón i Piskerra estan actualment restringits per nidificació d'aus, optem per fer el recorregut circular de 32km en cotxe i anar parant per fer fotos on ens semblava. 

L'últim dia, abans de tornar, veiem dos pobles de la comarca Cinco Villas (Saragossa). Tot i que a Uncastillo ara hi viuen poc més de 500 habitants, durant l'època feudal va ser una població molt important: conserva les restes d'un castell i almenys set esglésies. Als peus de la de de San Juan, per exemple, podem caminar entre necròpolis ben antigues i gaudir d'una bona panoràmica de la localitat.


L'altre poble que veiem és Sos del Rey Católico, també una localitat medieval molt ben conservada i restaurada que va ser el poble natal del rei Ferran el Catòlic.  Realment té racons molt bonics.



I res, s'han acabat els dies de festa. Després de tot això ja no queda més temps que el de tornar cap a casa satisfets de com han anat aquests dies i dels llocs que hem vist i, començar (o continuar!!!) a pensar en les properes vacances. Ja queda mooooolt poc!!   :)


Itinerari en detall (aprox.1100km), sempre dormint a Ejea de los Caballeros:
Dia1. Trajecte Penedès-Zaragoza. Visita ciutat: palau Aljafería i centre històric (plaça i basílica del Pilar, catedral del Seo, llotja, restes romanes del fòrum, zona de tapeo 'El Tubo', vistes des de la torre de la Zuda, vistes des del riu, etc.). Continuació a Ejea.
Dia2. Visita al Castillo de Loarre (Huesca). Continuació a Riglos per fer excursió pels Mallos de Riglos. Continuació a Agüero (mallos de Agüero) i Valpalmas (aguarales de Valpalmas). Retorn a Ejea
Dia3. Visita al castell de Olite (Navarra) i continuació a Bardenas Reales. Retorn a Ejea
Dia4. Visita Uncastillo i Sos del Rey Católico. Retorn al Penedès.

1 comentari:

  1. Hola!Que bé que us ho passeu i que bé que ho compartiu, us expliqueu molti molt bé, m'agrada tant que el proper viatge me'n vaig amb vosatres ,no és brona no! Petonets. LIDIA.

    ResponElimina