6 d’abril del 2018

Sardenya

Per darrere de la també italiana Sicília, Sardenya és la segona illa més gran del Mediterrani. Situada sota Còrcega i sobre Tuníssia, ofereix molta varietat: platges de somni, racons espectaculars, caminades molt diverses, poblacions amb encant, restes prehistòriques úniques...  L'abril és un moment ideal per visitar-la i l'illa és prou gran com per no tenir-ne prou amb els set dies sencers que tindrem, doncs combina molt bé zones de costa i zones de roca i caminades,  resultant difícil saber què descartar!!


Malgrat aterrar a la capital, Cagliari, no la visitarem perquè ens centrarem principalment en la meitat nord. En aterrar (ja de nit), agafem cotxe i conduïm una horeta d'autovia fins a la costa del centre-oest.

El primer dia sencer comencem visitant la Península di Sinis, situada prop d'Oristano. Primer veiem l'església de San Giovanni di Sinis, una de les més antigues de Sardegna. A tocar li queda el Capo San Marco, extrem sud de la península, amb una de les moltes torres espanyoles que hi ha repartides per tot l'est de l'illa  (n'hi ha més de 200 documentades), i les restes de la ciutat fenícia de Tharros.


A la mateixa península veiem San Salvatore, un poblet actualment deshabitat on el temps sembla haver-se aturat (la majoria de cases tenen una sola planta, els carrers no estan asfaltats, etc.) ...


... i la platja Is Arutas, de pedretes blanques diminutes que contrasten amb les roques, i amb les flors que li queden a tocar.  Mentre fem fotos es posa a diluviar, soooort que tenim el cotxe a 100 metres!  :)


Malgrat la negror i la pluja, Is Arutas ens va agradar molt. A prop li queda una altra platja, Mari Ermi (segurament també xula), però plovent la descartem i decidim tirar milles cap a Bosa.   De camí, com que anem bé de temps i ha parat de ploure, decidim parar prop de Santa Caterina di Pittinuri, amb una altra torre i una costa arrodonida molt xula i petites salines. Un gran descobriment gens planificat! 


Nota: una mica al sud hi ha l' 'Arco di S'Archittu' (també té bona pinta) però llavors ho desconeixíem.

Bosa és sens dubte una localitat ben pintoresca, amb cases estretes, allargades i de diferents colors pastel. La creua el riu Temo i els carrers principals se situen sota el castell de Malaspina.


El dia segueix molt tapat i va plovent a estones mentre conduïm per la costa cap a la zona d'Alghero, una autèntica llàstima perque el tram de carretera Bosa-Alghero té molts miradors  :(


El segon dia ens centrem en llocs relativament propers a Alghero, ciutat d'origen català que veurem a la tarda. Comencem la ruta per la Península de Stinto, on veiem dues platges. Primer la spiagga La Pelosa (i la veïna La Pelosetta), famosa per una petita illa amb una altra torre...


... i després la platja Las Salinas, una altra platja de pedretes blanques de mida d'un gra d'arròs que contrasten amb el negre de les algues. Ens hi aturem per casualitat i ens va agradar força.


Seguim fins al Capo Caccia, lloc arxiconegut perque tot turista hi va a visitar les Grotta di Nettuno. Nosaltres som una mica 'rarus' i decidim no visitar-les: preferim fer una excursió pel cap: primer pujada cap a la Torre della Pegna i una cabana iglú  i després baixada a la Cala della Barca, gaudint sempre de les vistes a la Punta Cristallo i als increïbles penya-segats.


Meravellats pels penya-segats del Capo Caccia, seguim fins a Alghero, on passegem una bona estona pel seu petit centre històric medieval i per la zona del port i les muralles tot buscant racons amb encant i fotos gegants d'ancians centenaris de tota l'illa (genial iniciativa!).  A la vegada intentem escoltar català, doncs aquesta ciutat no vol oblidar les seves arrels històriques: encara ara, els nens tenen una assignatura obligatòria de català a l'escola i a l'ajuntament onegen la senyera.



El tercer dia anem, malgrat saber que els dilluns està tancat, a veure de fora el Monte d'Accodi, un monument funerari de temps pre-nuràgics  i de seguida seguim fins a Castersardo, una altra població amb castell i també molt pintoresca.


El casc antic de Castelsardo, emmurallat i situat just a sota del castell que presideix la penya on s'assenta la resta del poble modern, ens va agradar molt, igual que les vistes des d'aquest.


Parem un moment a la Roccia dell'Elefante (amb tombes pre-nuràgiques incloses)...


... i seguim fins a la Cala Li Cossi. Una caminada de poc més de 10 minuts ens porta a aquesta espectacular cala a gust de tothom:  sorra fina per prendre el sol, aigües clares per banyar-se, envoltada de muntanyes, un riu que hi desemboca, roques erosionades pels grimpaires... què més es pot demanar?


El dia encara amaga un últim plat fort: la caminada pel Capo Testa, una península espectacular (amb vistes a Còrcega) on ens haguéssim pogut perdre tot un dia sencer saltant de roca en roca, flipant amb les formes arrodonides i imaginant semblances en aquest lloc gairebé llunàtic que condensa molta quantitat de roca granítica erosionada per aigua i vent. Sens dubte un lloc imprescindible de Sardenya, que ens va recordar molt la Côte de Granit Rose de Perros-Guirec (a la Bretanya francesa). 



El quart dia es desperta força ennuvolat i en general està tot el dia molt tapat (serà per això que no ens ha fet massa el pes la Costa Smeralda, tan famosa, tan visitada i tan 'a petar' a l'estiu?). El primer que veiem és la Rocca dell'Orso, una roca gegant en forma d'ós però que actualment no es pot veure sencera (han arranjat el camí fins a la roca però a la vegada han limitat el camp de visió: o li veus les potes o li veus el cap). Des de dalt es poden apreciar les illes que formen l'arxipèlag de la Maddalena, que descartem visitar però que tenen bona pinta per a l'estiu (per anar en ferri i fer volta amb cotxe o amb barca per veure'n cales). 


Seguim fins al Capo Ferro, on busquem el faro piccolo (difícil de trobar pero rebonic!). Relativament a prop li queda Porto Cervo, la població 'crème de la crème' de Costa Smeralda, de la qual només veiem la curiosa església amb vistes al port.


Veiem un parell de platges, com la Capriccioli (preciosa!!!) i la Girgolu...


... i ens estem una bona estona a la Spiaggia La Cinta, plagada de surfistes i kite-surfistes.


Al vespre arribem a Posada, una altra població amb castell on, a part de dormir, aprofitem per visitar-la, doncs en algun cartell s'indica que és 'uno dei Borgo più belli d'Italia'.



Pel cinquè dia tenim previst una excursió, però comencem fent una mica de turisme. Primer a les platges de Posada i panoràmica general de la població, coronada pel Castello della Fava. Després parada a la Tombe dei Giganti S'Ena e Thomes, un curiós dolmen amb pedres immenses ...


...  i finalment la part antiga de Galtelli.


Les gorges Su Gorropu formen part del Parc Nacional del Gennargentu i del Golfo d'Orosei, parc que combina mar i muntanya (Gennargentu és la part més muntanyosa de Sardenya, concentrant els cims més alts, i el Golfo d'Orosei té segurament algunes de les millors platges de tota l'illa). El canyó Su Gorropu té parets de més de 400 metres d'alçada (de les més profundes d'Europa) i s'hi pot arribar des de diversos punts: nosaltres escollim el Passo Ghena Silana com a punt d'inici, des d'on cal baixar uns 650 metres de desnivell en uns 4'5km que, amb les vistes i amb algunes cabanes, no es fan gens pesats.


Un cop a baix, paguem l'entrada a les gorges i rebem una petita explicació força interessant (vies d'escalada molt famoses, flora i fauna típiques de la gorja, etc.). De seguida ens posem en marxa saltant entre pedres pels diferents trams: verd (ample i fàcil), groc (estret i espectacular) i vermell (el més difícil, fins que el trobem massa difícil i decidim girar). Sens dubte un lloc molt bonic!!


L'Anna tenia clar que faria la tornada amb taxi, però quan s'assabenta que ha de baixar pel riu uns 40' i esperar que el cotxe s'ompli desisteix. Així que pujada amunt, que tampoc és tant.  ;P

Encara ens queda temps per esperar la posta de sol a les Rocce Rosse d'Arbatax, prop d'on dormim.



El sisè dia el comencem més aviat i a les 9:30 ja estem aparcats a Su Porteddu i caminant, ja que tenim previst fer dues excursions. La primera és a l'espectacular Cala Goloritzé, una de les platges del famós Golfo d'Orosei, passant abans per la Punta Salinas per veure la cala i tot el golf des de dalt.


La segona excursió del dia és a la Punta Giradilli, ara per veure des de molta alçada la Pedra Longa i tota la costa que li queda al sud. Espectacular sens dubte la vista des d'allà dalt!!!



El setè dia és principalment per anar baixant per l'interior, ja que al vespre surt el vol de tornada des de Cagliari. A banda de fer força tram de cotxe, dediquem una part del matí a veure el Nuraghe Su Nuraxi, que, dels més de 800 que alberga l'illa i dels quals no se sap la seva funció, és l'únic que és considerat patrimoni de la humanitat de la UNESCO.


En la visita guiada, la guia dóna molts detalls sobre com eren les torres (una de central situada al costat d'un pou d'aigua i quatre que l'envoltaven), sobre les terrasses en que acabaven totes les torres nuraghe (les quals no han perdurat però les pedres que servien per aguantar les terrasses estan degudament col·locades a la gespa per mostrar-ho), sobre les muralles que posteriorment es van afegir (i van tapar les entrades arran de terra, havent d'entrar per dalt a través d'algun tipus de plataforma), sobre les cases -d'època posterior- que envolten el nuraghe (algunes d'una habitació, altres multiestança, inclús alguna amb un petit altar o sauna...).  Una visita curta però força interessant per veure un Nuraghe, tenint en compte que al llarg de l'illa no ens vam aturar en cap altre.


Novament en ruta, parem un moment al Castello di Acquafreda i després anem a Nora di Pula, on gaudim de l'última estona a Sardenya, perquè aviat ja només quedarà temps per tornar el cotxe (autoneteja inclosa per evitar un sobrecàrrec immerescut)  i donar per acabada aquesta genial escapada.




L'itinerari en detall ha estat (1200 km):

Dia0. Vol Girona-Cagliari.  Lloguer cotxe (Lancia Ypsilon) i conducció al centre-oest. Nit a Santa Giusta.
Dia1. Peninsula di Sinis (chiesa San Giovanni di Sinis, Capo San Marco, San Salvatore, Spiaggia Is Arutas). Costa de Santa Caterina di Pitinurri. Bosa. Nit a Olmedo.
Dia2. Península de Stintino (Spiaggia della Pelosa i Spiaggia delle Saline). Capo Caccia (excursió a Torre de la Pegna i Cala della Barca). Alghero. Nit a Olmedo.
Dia3. Monte d'Accodi. Castersardo i Roca de l'Elefant. Cala Li Cossi. Capo Testa. Nit a Santa Teresa di Gallura.
Dia4. Rocca dell'Orso. Costa smeralda (Capo Ferro, Església de Porto Cervo, cala Capriccioli, cala Girgolu). Spiaggia La Cinta. Posada. Nit a Posada.
Dia5. Platja de Posada. Tombe dei Giganti. Galtelli. Gola Su Gorropu. Isole Rossa a Arbatax. Nit a Girasole.
Dia6. Excursió a Punta Salinas i Cala Goloritzé des de Su Porteddu. Excursió a Punta Giradilli per veure la Pedra longa i la costa.
Dia7. Nuraghe Su Nuraxi. Castello di Acquafreda. Nora di Pula. Retorn cotxe. Vol Cagliari-Girona. Nit a casa.

Set dies realment molt ben aprofitats en una illa que ens ha encantat i que a l'abril està preciosa!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada