28 de desembre del 2018

Anna: caminant pel llac i els gorgs

Anna és un poble del sud de la província de Valencia, en concret de la comarca La Canal de Navarrés. Si bé només pel nom ja motiva a deixar-s'hi caure :P,  aquesta població gaudeix d'un entorn natural realment envejable:  d'una banda se situa a menys d'un quilòmetre d'un petit llac molt fotogènic, i de l'altra, a prop de diversos gorgs i cascades que val la pena anar trobant tot fent una excursió.


Ens llevem ben d'hora i després d'unes tres hores i mitja de carretera des de casa, abans de les 11 ja estem esmorzant al costat del llac, també anomenat albufera d'Anna. Quan acabem, aprofitem per donar-li la volta i gaudir de les vistes.


A l'estiu deu ser molt concorregut: restaurants, xiringuitos, lloguer de petites barques... però a les onze del matí d'un divendres de finals de desembre la tranquil·litat és absoluta. L'únic moviment és el dels ànecs i altres aus  travessant el llac o mandrejant a la riba.




Tornem a agafar el cotxe i el deixem a tocar del Gorgo de la Escalera, un dels diversos gorgs (possiblement el més conegut) que hi ha prop d'Anna. El nom prové de les escales que cal baixar per arribar-hi.


Tot i que des del gorg en questió no es veu, al final d'aquest l'aigua s'estreny i es precipita diversos metres en una bonica cascada. Baixem, enmig camps de conreu diversos,  per veure-la.




L'excursió continua, guanyant alçada per l'altra banda del riu, per dalt d'una cinglera amb vistes a Anna.


No és fins que tornem a estar a prop de la població que no trobem novament elements d'aigua. A la Fuente Negra neix una surgència d'aigua d'entorn preciós...


...que una mica més avall crea el Gorgo Catalán, segurament un dels gorgs més ideals pel bany (de fet, inclús té les típiques escales de piscina!). Aquest està ja molt a prop del poble i ens van encantar els camps de caquis del costat. 


Cap al final de la ruta trobem el gorg i la cascada de los vikingos...


...i, pocs metres sobre d'aquesta, el Gorgo Gaspar o de Palet. Les aigües d'ambdós gorgs vénen de l'albufera (el llac que hem vist al matí) i la força generada en elles era utilitzada, antigament, en una fàbrica tèxtil situada molt a prop.





De nou al cotxe, anem fins al centre d'Anna i passegem una estona. L'edifici més emblemàtic és el palau dels comtes de Cervelló, que veiem per fora. Dels carrers ens va sorprendre especialment el fet que les portes estan cobertes de les persianes 'de balcó'.




Sens dubte l'entorn d'Anna, tant el llac com els gorgs, és molt recomanable.
El track GPS de l'excursió pels gorgs és:  Anna: circular pels gorgs



Nota: Aquesta sortida forma part d'una genial escapada de cinc dies a la província de Valencia, en la que l'aigua va ser  gairebé sempre omnipresent i durant la qual vam poder veure:

Dia1 -  Anna: caminant per l'albufera i els gorgs
Dia2 -  Valencia capital.  Veure entrada aquí
Dia3 -  Chelva: Ruta del agua i  aqüeducte Peña cortada.  Veure entrada aquí
Dia4 -  Chulilla: . Veure entrada aquí
Dia5 -  Albufera de Valencia.  Veure entrada aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada