15 de setembre del 2019

França: Tarn, Lot i Aveyron (Midi-Pyrénées)


Després d'haver estat a París, a Bretanya i Normandia, als castells del Loira, a Carcassona, a la zona dels castells càtars, als Pirineus, a Alsàcia, etc., cada vegada tenim més clar que és indiferent la zona: França mai ens decep.  Així que aprofitem el pont de setembre per passar cinc dies al nord de la regió Midi-Pyrénées (en concret als departaments Lot, Aveyron i Tarn) tot gaudint de paisatges rurals, de dues coves que ens han deixat literalment sense paraules i d'alguns dels pobles més bonics de tot França.



Pujant amb cotxe propi, el primer dia visitem  CORDES-SUR-CIEL,  segurament el poble més bonic de TARN. Enclavada sobre un turó, Cordes ofereix estampes tan boniques que no és d'extranyar que fos escollida la població preferida dels francesos el 2014. Aparquem a baix i de seguida encarem la pujada pel carrer principal de la part baixa, Grand Rue de l'Horloge, fins trobar la fotogènica Porte de l'Horloge.


A banda de veure la Place de la Bride, amb bones vistes a l'entorn (i on aprofitem per fer un menú) i la preciosa plaça del mercat, columnada i coberta, així com de passejar pels dos carrers principals ...


... val la pena deixar-se perdre per carrers poc concorreguts, com la Rue Chaude o la Rue Obscure. 


Abans de marxar anem a un turó proper per veure Cordes de lluny. El sobrenom "sur ciel" va afegir-se recentment i té origen en la boira que sovint es posa sota el poble i que fa que sembli que floti en el cel. Llàstima que avui no es compleix i que el sol ens queda bastant de cara.


Després seguim fins a NAJAC, una petita població amb castell per la que passegem una estona. No és, en la nostra opinió, un imprescindible com Cordes però figura com un de Les Plus Beaux Villages de France i bé mereix una breu aturada.



Des de Villefranche de Rouergue (on dormim les 4 nits) hem visitat els departaments Lot i Aveyron en tres dies. Un dia ens centrem en llocs al nord-oest de Villefranche (Padirac, Autoire i Rocamadour), un altre dia en l'oest (Pech-Merle i Saint-Cirq-Lapopie) i un altre al nord-est (Conques, Salles-la-Source i Belcastel).

L'accés a les  GOUFFRE DE PADIRAC  resulta espectacular, ja que es baixa verticalment (amb escales o ascensor)  l'impressionant forat natural de 75 metres de fondària i 33 metres de diàmetre. 


Un cop a baix, caminem a 103 metres sota la superfície del terra tot escoltant les fabuloses explicacions de l'audioguia, ambientades en l'època del descobriment de la cova. Però el millor encara està per venir: passeig en barca pel riu subterrani i posterior caminada entre formacions precioses, algunes a tocar de l'aigua. 


Seguidament anem a AUTOIRE, una població inclosa també en el llistat de Les Plus Beaux Villages de France  i que ens va agradar molt. Primer aprofitem per tastar una galette de sarrasin i després seguim alguns carrerons propers a la plaça principal. 


Molt a prop d'Autoire (a uns 20 minuts caminant des de l'aparcament de l'entrada del poble) hi ha una cascada. Tot i que va resultar estar ben seca, el camí pel bosc resulta molt agradable.

ROCAMADOUR és un lloc de culte molt visitat (diuen que el que més a França després de l'espectacular Mount Saint Michel).  Enganxat a la roca, Rocamadour consta de tres nivells. A baix hi ha el poble, de carrer únic i actualment (evidentment en la nostra modesta opinió) molt restaurat i massa destinat al turisme, perdent així gairebé tot el seu encant.


Un tram de 216 escales (o ascensor) condueix al nivell del mig, en el que hi ha els set santuaris, entre els quals destaca el de la Verge Negra, i la tomba de Ròc Amador. Finalment, seguint una espècie de 'camí de la creu' arribem al tercer nivell, on hi ha el castell. 


El millor de Rocamadour són les vistes des de fora, però no encertem l'hora i ens queden molt a contrallum, pel que concloem que segurament és millor visitar-lo al matí. 


Serà per aquest motiu que aquest conjunt de santuaris tant i tant visitat ens ha deixat una mica (per no dir bastant) indiferents?   Sort que té molts llocs bonics aprop i s'aprofita la visita!!


Les GROTTE DE PECH-MERLE, que fins fa res desconeixíem totalment, mereixen sense cap mena de dubte ser visitades. Descobertes el 1922 per tres adolescents de la població més propera, aquestes grutes destaquen per les pintures rupestres d'espectacular estat de conservació que hi ha a algunes parets. S'hi troben representats diversos animals, especialment mamuts, bisons, cavalls... (inclús un ós!), així com també algunes representacions humanes i negatius de mans. Tot plegat emprant dos tons: negre (amb diòxid de magnesi) i vermell (amb òxid de ferro).


El mural més important és Chevaux ponctués (cavalls puntejats), on es pot veure la representació de dos cavalls perfectament conservats, juntament amb la "firma" de l'artista (diversos negatius de les seves mans i dels  seus polzes). Si veure el mural tan perfectament conservat ja impressiona per si sol, que et diguin que té una antiguitat de  ¡¡ 29.000 anys !!  et deixa completament fora de lloc i amb cara de tont@.



Pintures a banda, la cova alberga diverses curiositats. Per exemple la sala dels discs (on les corrents d'aire han tendit a formar estalagmites tipus 'disc') o una sala amb l'arrel d'un arbre (descoberta durant un any de sequera en que tots els arbres de la zona estaven secs excepte un). O les restes d'un petit estany amb cascada els sediments de la qual són ara perles de pedra perfectes. Increïble!


Nota: Totes les fotos són de la web de Pech-Merle ja que lògicament està prohibit fer fotos.

Després de veure cova i museu ens aturem a CABRERETS, la població més propera, a dinar i passejar.


Cova i poble queden a pocs quilòmetres de SAINT-CIRC-LAPOPIE, una població simplement preciosa, segurament la més bonica de LOT. No és gens estrany que el 2012 (justament la primera edició del concurs televisiu) fos escollida la població preferida dels francesos. Aparquem a dalt, on les vistes al poble, al riu Lot i als voltants  ja comencen a ser meravelloses...


... i de seguida ens disposem a visitar-lo. Primer pugem a la roca que queda a sobre de la plaça principal, ideal per veure tota la vall del riu Lot i part del poble des de les alçades.


Seguim pel costat de les restes del castell fins a l'església i després ens perdem pels carrerons, deleitant-nos amb racons realment molt bonics. 


Que bonic és Saint-Cirq, per favorrrrr!!



El matí del quart dia el tenim reservat per CONQUES, un dels pobles més esperats d'aquesta escapada i de ben segur la població més bonica de tot AVEYRON.  L'edifici més emblemàtic és sens dubte l'església, amb les seves dues torres, amb el timpà espectacularment ben treballat, i amb el bonic claustre. La població és una de les etapes més concorregudes del camí de Santiago francès, i això és nota per la presència de diversos pelegrins (molts la prenen com a punt de partida o punt final del seu recorregut). 


Però el millor és passejar sense rumb per tots els carrers, ja que Conques té racons realment preciosos.


Sens dubte, quedem enamorats de CONQUES !!!


Abans d'abandonar-la definitivament, anem amb cotxe fins al mirador Le Bancarel, per tenir-ne una panoràmica general. La vista des d'allà és simplement preciosa.


De camí a Belcastel ens aturem a SALLES-LA-SOURCE per veure la cascada que hi ha a la mateixa població i fer una breu passejada pel poble.


BELCASTEL és un poble amb castell que també forma part del llistat Les Plus Beaux Villages de France. Val la pena passejar per baix, tot gaudint de les estampes al riu, al pont i a l'església...


... i després pujar a recórrer els pocs carrerons de la zona habitada o atansar-nos al castell.



El centre de VILLEFRANCHE DE ROUERGUE, la població on hem estat allotjats, també mereix una visita. És un molt bon exemple de Bastide típica francesa, en el sentit d'una plaça central i carrers rectangulars al voltant. I quina plaça!!!! És la place Notre-Dame, porticada i immensa, realment espectacular i desprèn Edat Mitjana per tots els racons. El millor va ser passejar-hi dos vespres i sopar tots dos dies per allà per així veure-la tant de dia, com en l'hora blava com de nit.



L'últim dia visitem ALBI, la capital de Tarn. Primer ens centrem en les vistes cap al centre històric des del Pont Vell, el pont 22 Agost i alguns miradors situats entre l'un i l'altre, a la Rue Porte.


La catedral Sainte Cecile és molt imponent. De totxo vermell, d'argila extreta del Tarn, diuen que és l'edifici de totxo més gran del món. Val la pena tant rodejar-la com entrar a veure-la per dins.


Just al costat de la catedral hi ha l'antic palau episcopal o Palau Berbie, una part del qual alberga ara el museu Toulouse-Lautrec (pintor nascut a Albi, famós pels seus cartells parisencs tipus 'Le chat noir'). A nosaltres, però, el que ens interessava era veure els jardins del palau, i les panoràmiques de l'altra banda del riu que des d'allà s'aconsegueixen.


Albi és sens dubte una ciutat per ser passejada i gaudida lentament, ja que diverses zones del centre històric són realment molt boniques. Per exemple la Place Savene i alguns carrerons propers...


... el mercat central i rodalies ...


... o l'entramat de carrers propers a la Maison du vieil Albi, la casa més antiga de la ciutat. De fet, aconseguim un plànol del centre i seguim tots els itineraris recomanats, perdent-nos per molts racons encantadors d'aqusta preciosa ciutat, com el claustre de Saint-Salvy.


Després de dinar  no queda més remei que deixar Albi:  carretera i manta cap a casa!


Iitinerari en detall (sempre fent nit a Villefranche de Rouergue):
Dia1. Conducció fins a Cordes-sur-Ciel (aprox 5h). Visita Cordes-sur-Ciel + Najac.
Dia2. Visita cova de Padirac + Autoire + Rocamadour. 
Dia3. Visita cova Pech Merle + Cabrerets + Saint-Cirq-Lapopie + Villefranche de Rouergue
Dia4. Visita Conques + Salles-la-Source + Belcastel + Villefranche de Rouergue
Dia5. Visita Albi. Retorn a casa (aprox 4h 45')

Sens dubte una escapada molt recomanable si es disposa d'almenys cinc dies, que acaben sent quatre descomptant els desplaçaments. Són especialment imperdibles Cordes-sur-Ciel i Albi (TARN), Saint-Cirq-Lapopie, les Coves de Padirac i les coves Pech Merle (LOT), i Conques (AVEYRON).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada